Jeffrey Bickford Måltidsgröt

”Tre Syskon mångfald” – en mustig måltidsgröt med nötfärs, svartkål och persilja.

Alla ingredienser är ekologiska.

Ingredienser

Grötblandning dag 1
2 dl grovmalet Dalavete
1 dl grovmalen nakenhavre
1 dl grovmalet naketkorn
8 dl vatten
Dolmar
500 gram nötfärs, högrev 60% och oxbringa 40%
7 gram havssalt
2 st ägg
2 msk hemgjord eller köpt ekologisk senap
1 dl hackad persilja
8 st blad av svartkål (Jeffrey använder sorten White Russian)
2 dl kycklingfond
Gröt
50 gram kycklingfett för stekning eller Svensk kallpressad rapsolja
1 st hackad gullök
200 gram smör
1 dl riven Svedjan-ost (eller annan hantverksgårdsost)

Gör så här

Dag 1

Gröt

Blötlägg grötblandningen med vattnet i 12 timmar eller över natten.

 

Dag 2

Dolmar

¼ av den blötlagda grötblandningen blandas med nötfärsen, salt, ägg, senap och persilja.

Forma blandningen till små rullar på ca 60 g styck (2 per portion). Ta bort den grova stjälken från kålen och rulla kålbladen runt färsrullarna (som kåldolmar). Lägg i en ugnsform med lock och häll över kycklingfonden. Grädda i ugnen på 175° i 45 min.

 

Gröt

Fräs löken med kycklingfett och lägg i resten av grötblandningen. Blanda i kycklingfonden och rör då och då i ca 35 min på låg värme tills den känns krämig och klar. Rör ned smör och riven ost.

 

Servera 2 st dolmar per portion, ovanpå en bädd av gröten med en klick senap på sidan.

Tips!

Har du frågor om receptet eller vill komma i kontakt med finalisten? Skicka ett mail till: hagersgard@gmail.com