Jeffrey Bickford Måltidsgröt
”Tre Syskon mångfald” – en mustig måltidsgröt med nötfärs, svartkål och persilja.
Alla ingredienser är ekologiska.
Ingredienser
Grötblandning dag 1 |
|
2 dl | grovmalet Dalavete |
1 dl | grovmalen nakenhavre |
1 dl | grovmalet naketkorn |
8 dl | vatten |
Dolmar |
|
500 gram | nötfärs, högrev 60% och oxbringa 40% |
7 gram | havssalt |
2 st | ägg |
2 msk | hemgjord eller köpt ekologisk senap |
1 dl | hackad persilja |
8 st | blad av svartkål (Jeffrey använder sorten White Russian) |
2 dl | kycklingfond |
Gröt |
|
50 gram | kycklingfett för stekning eller Svensk kallpressad rapsolja |
1 st | hackad gullök |
200 gram | smör |
1 dl | riven Svedjan-ost (eller annan hantverksgårdsost) |
Gör så här
Dag 1
Gröt
Blötlägg grötblandningen med vattnet i 12 timmar eller över natten.
Dag 2
Dolmar
¼ av den blötlagda grötblandningen blandas med nötfärsen, salt, ägg, senap och persilja.
Forma blandningen till små rullar på ca 60 g styck (2 per portion). Ta bort den grova stjälken från kålen och rulla kålbladen runt färsrullarna (som kåldolmar). Lägg i en ugnsform med lock och häll över kycklingfonden. Grädda i ugnen på 175° i 45 min.
Gröt
Fräs löken med kycklingfett och lägg i resten av grötblandningen. Blanda i kycklingfonden och rör då och då i ca 35 min på låg värme tills den känns krämig och klar. Rör ned smör och riven ost.
Servera 2 st dolmar per portion, ovanpå en bädd av gröten med en klick senap på sidan.
Tips!
Har du frågor om receptet eller vill komma i kontakt med finalisten? Skicka ett mail till: hagersgard@gmail.com