Annika Sahlin frukostgröt
En krämig frukostgröt med smak av lingon och brynt smör.
Alla ingredienser är ekologiska.
Ingredienser
Dag 1 |
|
Gröt |
|
1 dl | grovt malet Nakenkorn |
1 dl | grovt malen Nakenhavre |
1 dl | grovt malet Dalavete |
1 dl | grovt malen Svedjeråg |
8 dl | vatten |
0.5 tsk | havvsalt |
Rårörda lingon |
|
150 gram | lingon |
1 dl | socker |
Dag 2 |
|
Lingon- och smörkräm |
|
32 gram | Smör (ta lite extra då en del avdunstar) |
20 gram | Honung |
20 gram | Grädde |
28 gram | Yoghurt naturell |
44 gram | Lingon |
0.5 krm | Havssalt |
Servering |
|
4 st | Korianderblad |
Gör så här
Dag 1
Gröt
Häll upp de grovmalda spannmålen i en kastrull och blötlägg med vatten och havvssalt. Sätt på ett lock och låt stå över natten i rumstemperatur.
Rårörda lingon
Mosa lingonen lätt och tillsätt socker. Blanda och rör om då och då tills sockret smält, sätts sedan i kylen till nästa dag.
Dag 2
(Går också förbereda kvällen före och sättas i kylen för att ta fram nästa dag)
Vispa grädden mjukt. Bryn smör i kastrull. Vispa hela tiden tills smöret blir lite brunt och får en nötaktig doft. När det ligger på 125 grader är det perfekt. Häll över i skål (väg så det blir rätt mängd) och sätt i kallt vattenbad.
Smält honung och blanda med det brynta smöret. Tillsätt den vispade grädden, yoghurt, lingon och havssalt och rör om.
Gröt
Koka upp den blötlagda gröten. Tillsätt mer vatten om du vill få gröten lösare. Koka några minuter tills du får rätt konsistens – längre koktid ger mjukare konsistens. Smaka av och tillsätt ev mer salt.
Servering
Lägg upp gröten på tallrikar och servera med rårörda lingon och lingon- och smörkrämen. Dekorera med ett korianderblad som gifter sig fint med krämen.
Tips!
Har du frågor om receptet eller vill komma i kontakt med finalisten? Skicka ett mail till: annika.k.sahlin@gmail.com